جام جم
پیش غذای محلی: آش قلیه گیلان


جام جم سرا: مواد لازم- نخود و لوبیا: از هر کدام یک پیمانه، کشمش: یک پیمانه، گوشت چرخ*کرده: ۳۵۰ گرم، قیسی: ۱۰۰ گرم، چغندر: یک عدد کوچک، هویج: سه عدد متوسط، سبزی آش شامل اسفناج، تره، جعفری و گشنیز: ۷۰۰ گرم، آرد برنج: نصف پیمانه، شکر: نصف فنجان، آرد: یک تا دو قاشق غذا خوری، آبغوره: یک لیوان، نعنا داغ: ۵ قاشق غذا خوری، پیاز: یک عدد ریز خرد شده، نمک، فلفل و روغن: به میزان لازم

طرز تهیه:

نخود و لوبیا را از قبل خیس کنید و بعد بپزید .در نیمه*های پخت، آرد برنج را با مقداری آب مخلوط کنید تا کاملا حل شده و سپس هویج و چغندر نگینی خرد شده و نمک و فلفل را به آش اضافه کرده و بگذارید با حرارت ملایم پخته شود. گوشت را هم با پیاز رنده شده و نمک و فلفل و آرد مخلوط و سر گنجشکی درست کنید و تفت دهید. قیسی و کشمش را هم تفت دهید و به آش اضافه کنید. سبزی*ها را پس از پاک کردن و شستن، به آش افزوده و برای چاشنی هم شکر و آبغوره را در انتها اضافه کنید و بگذارید آش جا بیفتد. آش را در ظرف مناسبی کشیده و روی آن را با پیاز سرخ شده و نعناداغ تزئین و میل کنید.




غذای محلی: «آش بی*بی سه*شنبه»


آش «بی*بی سه*شنبه» یکی از آش*های رایج در اراک و نیشابور (با تفاوتهایی در مواد و طرز تهیه) است که بیشتر جنبه نذری دارد اما می*توان در مواقع غیر نذر نیز به عنوان یک غذای کامل یا به مقدار کم به مثابه پیش غذا آن را پخت و میل کرد. طرز تهیۀ آن را در ادامه مطلب بخوانید.

مواد لازم :
سبزی آش ۱ کیلو گرم
عدس ۱ پیمانه
نخود ۲ /۱ پیمانه
لوبیا چشم بلبلی ۲ /۱ پیمانه
رشته آش ۲۰۰ گرم
پیازداغ ۲ قاشق سوپخوری
سیرداغ ۱ قاشق سوپخوری
نعناداغ برای تزئین
نمک و فلفل و ادویه به مقدار لازم
کشک ۱ پیمانه
کوفته ریزه ۲۰۰ گرم


طرز تهیه :
نخود و لوبیا را از ۱۲ ساعت قبل خیس کنید. سپس با مقداری آب و نمک روی حرارت قرار دهید تا نیم*پز شود. بعد عدس را اضافه کنید. پس از پخت کامل حبوبات سبزی آش را اضافه نمایید.
بعد از ۳۰ دقیقه پیاز داغ را به همراه ادویه و فلفل در روغن تفت دهید و به آش بیافزایید. پس از آن کوفته ریزه ها را اضافه کنید و مدتی صبر کنید تا آش لعابدار شود. در ۱۵ دقیقه پایانی پخت رشته آش را بیفزایید. و بعد از ۱۵ دقیقه آش را در ظرف کشیده و روی آن را با کشک و نعنا داغ تزئین کنید||