با قیمت*های مصوب امسال، گردش مالی بازار آش و حلیم به رقمی بیش از صد میلیارد خواهد رسید.

صف*های ماه رمضان در خیابان*های تهران شکل گرفته اند. صف*هایی که با خود بوی آش و طعم شیرین خرما و زولبیا-بامیه را می*آورند. حلیم کشدار از ملاقه*ها توی ظرف*ها خالی می*شود و صف*ها باز هم کش می*آیند. ترافیک سبک ماه رمضان اینجاهاست که سنگین می*شود.

گردش مالی آش و حلیم تهران در سال گذشته، بر اساس گفته*های رییس اتحادیه کباب و حلیم و غذای سنتی، 81 میلیارد تومان برآورد شده بود. این خبر در ماه رمضان سال گذشته به طور گسترده در رسانه*ها پوشش داده شد و حسابی مورد توجه قرار گرفت، شاید همین توجه هم باعث شد که حسین محمدی، امسال علیرغم اصرار خبرنگار عصرایران، عدد گردش مالی را اعلام نکند و به اعلام نرخ*های مصوب فروش بسنده کند، به هر روی اما اگر مقدار فروش آش و حلیم را به همان میزان سال گذشته در نظر بگیریم و افزایش قیمت مصوب فروش را لحاظ کنیم، رقم 81 میلیارد تومانی سال گذشته، به رقمی بالاتر از صد میلیارد هم خواهد رسید.

محمدی قیمت مصوب آش رشته در ماه رمضان امسال را هر کیلو 3500 تومان و برای هر پرس یک نفره 2500 تومان اعلام می*کند. به گفته او قیمت مصوب حلیم هم کیلویی 5000 تومان (پرسی 3000 تومان) و قیمت آش شله قلمکار کیلویی 4000 تومان (پرسی 3000 تومان) است. وزن تعیین شده برای هر پرس یک نفره حدود 350 گرم است.

رییس اتحادیه کباب و حلیم و غذای سنتی می*گوید با توجه به گرمای هوا و این که اغلب مردم آش و حلیم را در سرما بیشتر دوست دارند و مدارس هم در تابستان تعطیل است و تهران خلوت می*شود، امکان این که فروش متوسط روزانه هر مغازه را پیش*بینی کنیم عملا امکان پذیر نیست.

محمدی افزایش قیمت*ها نسبت به سال گذشته را منصفانه می*داند چرا که قیمت مواد اولیه نسبت به سال گذشته دست کم 25 درصد افزایش یافته است اما برای قیمت*های بیشتر از این هم مردم توانایی خرید ندارند.

به گفته او تولید یک کیلو حلیم برای تولیدکننده حدود 4000 تومان هزینه خواهد داشت چرا که روغن، گندم، گوشت و ... افزایش قیمت زیادی را تجربه کرده*اند، هرچند که واحدهای غیرمجاز در سال گذشته حلیم با قیمت کیلویی هفتصد تومان نیز تولید کرده*اند!

او معتقد است حلیم هفتصد تومانی که در شهرهای نزدیک به تهران تولید می*شود توسط افراد سودجو و در شرایطی غیربهداشتی تولید و در ظرف*های غیربهداشتی به تهران ارسال می*شود و اصولا در مورد محتوای حلیمی با این قیمت هیچ تضمینی وجود نخواهد داشت.



محمدی با اعلام این که برخی همین حلیم هفتصد تومانی را می*خرند اما به قیمت*های رایج می*فروشند، تاکید می*کند که مردم به هیچ عنوان از واحدهای غیرمجاز خرید نکنند، چرا که محصولات آنها مشکلات جدی بهداشتی دارد و اصولا نظارتی نیز بر نحوه تولید و مواد به کار رفته وجود نداشته است.

او با تاکید دوباره بر این که مردم حلیم و آش را از کبابی*ها و واحدهای مجاز خریداری کنند از اجرای طرح ضربتی برخورد با واحدهای غیرمجاز فروش کباب و آش و حلیم خبر می*دهد و اعلام می*کند که امسال بر تابلو و سردر همه واحدهای مجاز عنوان عامل مجاز فروش کباب و آش و حلیم و شماره جواز آنها درج خواهد شد.

به گفته وی امسال 800 تا 900 واحد تجاری مجوز فروش آش و حلیم دارند که جواز حدود 50 مورد از آنها تازه صادر شده و حدود 2000 درخواست جواز هم در تهران در حال بررسی است. با این حال و علی*رغم طرح ضربتی، امسال نیز تعداد واحدهای غیرمجاز فروش آش و حلیم به صفر نخواهد رسید و مهمترین مساله این است که خود مردم در انتخاب دقت بیشتری کنند.

محمدی می گوید سال گذشته واحدهایی را پلمب کرده*اند که تعویض روغنی و آهنگری بوده اما آش و حلیم می*فروخته*اند. وی همچنین می*گوید واحد فروش دیگری چسبیده به گاوداری بود و از پنجره*های سوله*ای که در آن آش و حلیم تهیه می*شد، سر گاو داخل می*آمد.

وی با اشاره به تداخل در اصناف مختلف می*گوید تهیه حلیم کار تخصصی کبابی هاست اما بعضا ساندویچی*ها و قهوه*خانه*ها و رستورانها با صنف کباب و حلیم تداخل دارند. حتی در روزنامه*ها نیز آگهی منتشر شده که در آن پخش حلیم هشتصد تومانی تبلیغ شده است در حالی که با قیمت فعلی مواد اولیه، عرضه حلیم هشتصد تومانی چگونه می*تواند مشکل باشد؟ مصرف کننده بی*خبر اگر از واحد غیرمجاز خریداری کند ممکن است پول حلیم 5000 تومانی را برای همین حلیم هشتصد تومانی آگهی شده در روزنامه پرداخت کند که اگر هم بعد مشکلی ایجاد کند کسی نمی*تواند پاسخگو باشد.